Widzę temat stricte kulinarny, Co prawda już po świętach (dopiero go odkryłem), ale nie zaprezentuję niczego z kuchni swojego regionu, a chciałbym, jeżeli szanowni użytkownicy pozwolicie "pochwalić" się potrawą, którą metodą prób i błędów sam stworzyłem ku uciesze wszystkich głodomorów zaglądających w me czeluścia.
Potrawia zwie się pieszczotliwie "Jajeczniczka rebuzowa" i o to przepis na nią.
Polecam i mam nadzieję ktoś z Was spróbuje.
Produkty:
2 bądź 3 jajka
1/2 cebuli
salami delikatesowe z dyskontu spożywczego biedronka (paczka 3.99)
papryki: zielona i czerwona (opcjonalnie peperoni)
3 ogórki kiszone, mocno słone najlepiej jak z beczki
2 soczyste pomidory
1/2 ogórka świeżego długiego
ćwierć kilo pieczarek
10 oliwek marynowanych zielonych
3 plastry sera gouda lub podlaskiego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
smalec
Przygotowanie:
Średnia patelia na którj rozpuszczamy troszkę smalcu (polecam patelke teflonową), dodajemy skrojoną w kostkę ćwiartkę cebuli, gdy ta się trochę zarumirni dorzucamy pieczarki (wcześniej obrać!).
Solimy dośyć solidnie co by ładnie przeszło i smażymy do czasu, aż pieczarki będą małe, czarne i "smaczne" 8D
Następnie odcdzamy je (np. w durszlaku) i zostawiamy na koniec.
Teraz znowu patelnia smalec, kolena ćwiartka cebuli pokrojona w kostkę i salami. 4 plastry kroimy w małe "prostokąty" i smażymy wraz z cebulą. Oczywiście nie zapomnijcie solidnie posolić.
Smażymy około 5 min. wciąż mieszając (zresztą mieszać trzeba cały czas, więc nie będę o tym przypominał).
Salami ma się zrobić "chrupkie".
Następnie ogórki kiszone pokrojone w cienkie plastry. Znów solimy (mniej solidnie) i czekamy, aż ogóreczki trochę pożułkną.
Teraz papryki pokrojone w kostkę wraz ze świeżym ogórkiem (również w kosteczce). Sru na patelke i solimy trochę i smażymy wszystko razem, aż wszystko będzie takie jakby "tłuste". ok. 5 minut
Następnie dodajemy 2 małe łyżeczki ziół prowansalskich, dosolamy (sól się jakby ciągle wypala trzeba to kontrolować, próbując-kwestia gustu), mieszamy ok. 2 minut i dodajemy pomidorki pokrjone (a jakże) w kostkę.
Znów trochę soli, mieszania, aż pomidory się "rozpłyną/om (?)" i dodajemy oliwki pokrojone na pól (tu można też opcjonalnie dorzucić peperoni bądź starty czosnek).
Teraz jajka, trochę soli, pieprz i mieszamy, aż wszystko fajnie się zgra i dosmarzy (ok. 4 minuty).
Wtem te nasz e zimne już pieczarki w całości na patelnie do reszty i mieszamy chwile dla uzyskania jednolitej masy (pamiętajcie, ze to nie ciasto, to nie ma być krem 8D), po czym wszystko przykrywamy na 30 sec do 1 minuty serem po czym znowu mieszamy by rozprowadzić ser po...po 3D
Podajemy na chlebie bądź w bagietce z parówką (a la hot dog). Lub po prostu na talerzu do chleba z masłem (koniecznie z masłem).
Dobre zwłaszcza do pepsi lub piwa (mocnego).
Nie dobre z thc (wpieprz***ie z patelnią zanim się usmaży 8D).
Wszelkie eksperymenty mile widziane (np. polewanie ketchupem).
Nie polecam jak rano trzeba wstać (może być powodem rozwolnienia, zwłaszcza po piwie).
Opcjonalna surówka do całości:
Pół małej białej kapusty ścieramy na "paseczki", szczypta soli, trochę majonezu i wymieszać (palce lizać, również do hamburgerów).
Na koniec zaznaczam.
Czasy i ilości produktów nigdy nie były takie same. Zawsze jest inaczej. Raz lepiej, raz gorzej.
"grunt to sobie dobrze beknąć i pierdnąć" - powiedział jeden z degustantów.
Użytkownik erebeuzet edytował ten post 19.04.2012 - 20:55