Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Kolcowój chiński (Lycium chinense). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.
Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że goji berries to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.
Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.
Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.
Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom.
Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.
Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.
Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.
W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.
Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.
Jagody goji można dostać w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Gdy będziesz je kupował zwróć uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie.
Jest to zdecydowanie super jedzenie, które z całą pewnością, można umieścić na jednym z trzech pierwszych miejsc najlepszej żywności.
http://super-jedzeni...1/goji-berries/
UPRAWA
Nasiona należy umieścić na mokrym papierowym ręczniku i pozostawić na około 6-8 godzin. Następnie wysiewamy bezpośrednio do przygotowanych wcześniej doniczek. Kiedy siewki osiągną około 10cm należy je rozsadzić do pojedynczych doniczek. Zalecane jest obcięcie wierzchołka pędu głównego. Jeżeli nie chcemy równocześnie wysiewać wszystkich nasion, pozostałe należy pozostawić w papierowym opakowaniu i przechowywać w temperaturze około +5˚C. Wysiew nasion na głębokość nie większą niż 5mm. Tak przygotowane doniczki ustawiamy w ciepłym ale zacienionym miejscu. Należy zwrócić uwagę by doniczki nie były narażone na bezpośrednie, silne słońce. Czas kiełkowania wynosi około 14 dni.
Miejsce stałej uprawy powinno być już dobrze nasłonecznione. Podlewanie umiarkowane zapewniające stałą wilgotność podłoża. Należy pamiętać by woda nie stała w doniczce ponieważ sprzyja to gniciu korzeni. Roślina przetrzymuje krótkotrwałe przesuszenie zdecydowanie lepiej niż przelanie podłoża.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm.
Lycium chinese jest szybko rosnącym krzewem-pnączem (przyrasta 60-80cm w ciągu roku),
wykorzystującym do wzrostu podpory. Dobrze rośnie w miejscach nasłonecznionych, w naszych warunkach mrozoodporna, odporna na susze
oraz zanieczyszczenia powietrza. Przyjemnie pachnące fioletowe kwiaty pojawiają się
od czerwca do września, owocuje na przełomie października i listopada.
Z dwuletniej rośliny można zebrać aż do 2 kilogramów smacznych oraz bardzo zdrowych owoców.
kwiat goji
Można je hodować także w Polsce!
Lubi gleby żyzne, podłoże powinno być przepuszczalne, nie gliniaste, roślina ta nie znosi gleb ciężkich i podmokłych stanowisk. Każdej wiosny należy ją przyciąć w celu lepszego rozkrzewienia. Jej mrozoodporność to ok -30st.
Owoce należy zbierać strząsając je do pojemnika (dotknięcie owoców palcami powoduje utlenienie i w konsekwencji czernienie miąższu).
http://jagody-goji.b...m/p/uprawa.html
I co sądzicie o tym? Ja osobiście postaram się jak najszybciej zdobyć nasiona. Można je chyba kupić albo wydłubać z gotowych produktów, choć wolał bym sadzonki Nie żebym chciał żyć 300 lat, jeno to roślina o bardzo interesujących właściwościach zielarskich. Od razu widać, że potrafi zastąpić wiele sztucznych suplementów a jak to w zwyczaju amatorskich ogrodników marzy mi się by ją jak najdalej rozpowszechnić nie czekając na cudowne leki którymi trują nam umysły portale internetowe a których i tak w życiu nie zobaczymy. Posadzić i wyhodować roślinkę jest chyba łatwiej i przyjemniej
Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 21.10.2011 - 11:42