Β-laktoglobulina ma właściwości alergizujące
Zdziwiłabym się, gdyby mleko nie miało jakichś substancji alergizujących. Ale spójrzmy na to trochę szerzej - jakie substancje nie alergizują? Wśród moich znajomych jestem jedyną osobą, która nie przejawia oznak żadnej alergii. Przecież w cytrusach również są substancje alergizujące - niedawno prawie udusiłam koleżankę, której podałam drinka z plasterkiem cytryny, a ona była już na tyle wstawiona, że go nie zauważyła i wycisnęła sobie z niego sok, i wypiła. Moja koleżanka ma syna, który może jeść tylko mięso wołowe, ponieważ na inne rodzaje mięsa jest uczulony. Dalsza znajoma nie może nawet przebywać w pomieszczeniu, w którym jest (lub była przed chwilą) palona marihuana, już nie wspominając o paleniu jej, ponieważ ma silną reakcję alergiczną na nią. Truskawki też uczulają. Warzywa strączkowe, jak chociażby soja, orzechy, seler - dlaczego zamieszcza się informacje na opakowaniu, że wyżej wymienione składniki mogą być zawarte w produkcie? W dzisiejszych czasach praktycznie na wszystko można nabawić się alergii, ale czy to znaczy, że są to substancje niezdrowe w sensie ogólnym?
Słaba wchłanialność wapnia z mleka też według mnie jest nieco przekłamana. Skoro powołujemy się na artykuły, ja również jeden zacytuję:
Przyswajalność wapnia z diety zależy od:
* ilości wapnia w diecie i tzw. biodostępności
* obfitości w diecie witamin (D,C) i innych substancji wspomagających przyswajanie
* aktualnego zapotrzebowania organizmu (wiek, niedobory)
* obecności w diecie substancji blokujących przyswajanie wapnia
* uwarunkowań wieku i zdrowia
Ilość wapnia w diecie
Produktami szczególnie zasobnymi w wapń są mleko, sery twarde, twarogi, fermentowane napoje mleczne – jogurt, kefir, maślanka, itp. Ponadto łatwo przyswajalny wapń zawierają ryby w konserwach (zjadane z ośćmi! - sardynki, szprotki, itp.).
Biiodostępność minerału
Szczególnie cenne dla naszych kości są związki wapnia ze słabymi kwasami organicznymi – tzw. chelaty - mleczany, glukoniany, cytryniany, laktoniany. W kontekście taniej wysokowapniowej diety – chylatów jest najwięcej w mleku i jego przetworach (mleczany i laktoniany). Wapń „mleczny” jest zwykle najlepiej wchłaniany w przewodzie pokarmowym. (Wyjątkiem są osoby uczulone lub nietolerujące składników mleka.
Wspomagacze jelitowego wchłaniania wapnia to:
* witamina D
* niektóre białka - tzw. aminokwasy zasadowe w optymalnej ilości
* kwaśne środowisko jelitowe – najlepiej zakwaszone przez kwasy organiczne, które wiążąc się z wapniem ułatwiają jego transport przez ścianę jelit - np. kwas cytrynowy, mlekowy, asparaginowy, itp.
* kwasy żółciowe
* obecność laktozy (dwucukier zawarty w mleku)
(...)
źródło:przychodnia.pl
Publikowanie artykułów zarówno za jak i przeciw spożywaniu mleka jest wynikiem działania w jakimś interesie - czy to koncernów mleczarskich, czy innych firm, które chcą, aby pito ich produkty, zamiast mleka. Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby maczali w tym palce również producenci mleka modyfikowanego. A że przecież tutaj chodzi o, żeby nie przesadzić, miliony dolarów, to gra jest chyba warta świeczki, prawda?