Skocz do zawartości


Zdjęcie

Japończycy rozpoczynają produkcję mięsa z ludzkiego kału.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1

TTT.
  • Postów: 101
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Japończycy rozpoczynają produkcję mięsa z ludzkiego kału. Skusisz się?

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni znani są ze swojego ekscentryzmu. To właśnie tam powstają najdziwniejsze filmy, najbardziej absurdalne reklamy, a naukowcy wpadają na najbardziej osobliwe pomysły. Pomimo tego, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tego, iż Japonia to kraj ludzi ze specyficznym podejściem do życia, to jego mieszkańcy wciąż nie przestają zaskakiwać. Najnowszy pomysł japońskich uczonych może natomiast odebrać wielu osobom apetyt na kolejne posiłki przez resztę dnia. Profesor jednego z tamtejszych laboratoriów opracował bowiem recepturę na produkcję sztucznego mięsa. Nie byłoby w tym nic dziwnego - wszak nad metodami produkcji syntetycznego mięsa pracuje obecnie wielu naukowców - gdyby nie fakt, że ów uczony zamierza do jego wytwarzania wykorzystywać ludzkie odchody.
Prof. Mitsuyuki Ikeda jest święcie przekonany, że jego innowacja zrewolucjonizuje wkrótce światowy rynek produkcji mięsa. Nie dość, że postulowana przez niego koncepcja jest humanitarna, to pozwala w dodatku na zagospodarowanie w procesie produkcji tego, czego każdy kraj ma w nadmiarze - ludzkich odchodów. Zdaniem Ikedy, obranie takiej ścieżki pozwoli w niedalekiej przyszłości wyeliminować problem głodu w wielu zakątkach świata.

Przeprowadzone przez japońskiego naukowca ekspertyzy wykazały, że w odchodach, które przetwarzane są z zakładach oczyszczania ścieków znajduje się mnóstwo komponentów niezbędnych człowiekowi na co dzień.

Sztuczne mięso wyprodukowane na bazie ludzkiego kału przeszło już pierwsze testy. Zdaniem degustatorów, smakuje ono jak wołowina. Efekt taki udało się uzyskać prawdopodobnie dzięki dodaniu do niego soi - poinformował serwis inhabitat.com. Badania laboratoryjne wykazały, że mięso wyprodukowane z łajna zawiera 63 procent białka, 25 procent węglowodanów, 3 procent tłuszczu i 9 procent minerałów.

Naukowiec przypomniał, że zawarte w odchodach białko powstaje dzięki działalności bakterii znajdujących się w kale. W trakcie procesu produkcji sztucznego mięsa, mikroorganizmy te są zabijane dzięki obróbce cieplnej.

Pomysł produkcji mięsa z ludzkiego kału narodził się dość oryginalnie. Zaczęło się od tego, że władze miejskiego przedsiębiorstwa odprowadzania ścieków w Tokio, nie mogąc sobie poradzić z utylizacją coraz większych ilości nieczystości, zwróciły się do prof. Ikedy z laboratorium w Okayamie z prośbą o pomoc. Naukowiec szukając dobrego pomysłu uznał, że dobrym rozwiązaniem będzie dokładne przebadanie wartości odżywczych obrzydliwego szlamu.

Na razie wytwarzanie pożywienia z ekskrementów jest dziesięciokrotnie droższe, niż produkcja "klasycznego" mięsa. Kolejnym zadaniem, jakie stoi przed uczonymi, będzie ograniczenie kosztów jego produkcji. Potem trzeba będzie oczywiście jeszcze zadbać o efekt marketingowy. Prof. Ikeda wyznał, że zdaje sobie sprawę, iż obecnie niewiele osób skusiłoby się na kałowy stek.

Źródło


Film obrazujący proces produkcji (głos i napisy w języku angielskim).



Smacznego.

Użytkownik TTT edytował ten post 18.06.2011 - 14:24

  • 3

#2 Gość_Anka

Gość_Anka.
  • Tematów: 0

Napisano

Boże, to już to kosztowali :o Od dziś nie jem mięsa
  • 0

#3

Alembik_Vina.
  • Postów: 1030
  • Tematów: 16
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Ten facet musi być zboczony :) Już nie wspomnę tym, że to prawdopodobnie w Japonii narodziło się pierwsze porno z jedzeniem. No... Wiecie czego.
  • 0

#4

Kajman.
  • Postów: 694
  • Tematów: 60
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja wiem, że w Azji ludzie jedzą wszystko co się rusza, ale to już przesada. Przecież nikt tego nie zje! Wyobraźcie sobie, że macie w sklepie do wyboru mięso "normalne" i mięso zrobione z kupy. Nawet, gdyby mięso z kału było dwa razy tańsze (co jest mało prawdopodobne, bo jednak trzeba się trochę pomęczyć, żeby z kupy zrobić żarcie), to podejrzewam, że 90% ludzi wybrało by tradycyjne jedzenie.

Jak dla mnie pomysł praktycznie niemożliwy do realizacji. Pomijając koszty, żadna firma nie będzie chciała sprzedawać takiego czegoś, bo po prostu nikt tego nie będzie kupował.
  • 1



#5

Ill.

    Nawigator

  • Postów: 1656
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja wiem, że w Azji ludzie jedzą wszystko co się rusza, ale to już przesada. Przecież nikt tego nie zje! Wyobraźcie sobie, że macie w sklepie do wyboru mięso "normalne" i mięso zrobione z kupy. Nawet, gdyby mięso z kału było dwa razy tańsze (co jest mało prawdopodobne, bo jednak trzeba się trochę pomęczyć, żeby z kupy zrobić żarcie), to podejrzewam, że 90% ludzi wybrało by tradycyjne jedzenie.

Taa... Ciekawe co byś powiedział, gdyby pokazać Ci skład mięcha jakie można kupić np. w supermarketach. Nierzadko owo "mięsko" nawet obok mięsa nie leżało, bo to same zmielone kości, paznokcie i flaki dodatkowo doszprycowane barwnikami i polepszaczami smaku. Ślady hormonów wzrostu i innych sterydów podawanych zwierzętom też się znajdzie.
A ludzie kupują, bo tanie.

Smacznego :|

Użytkownik Ill edytował ten post 18.06.2011 - 14:35

  • 2

#6

TTT.
  • Postów: 101
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja wiem, że w Azji ludzie jedzą wszystko co się rusza, ale to już przesada. Przecież nikt tego nie zje! Wyobraźcie sobie, że macie w sklepie do wyboru mięso "normalne" i mięso zrobione z kupy. Nawet, gdyby mięso z kału było dwa razy tańsze (co jest mało prawdopodobne, bo jednak trzeba się trochę pomęczyć, żeby z kupy zrobić żarcie), to podejrzewam, że 90% ludzi wybrało by tradycyjne jedzenie.


Myślę jednak, że zamysłem naukowca była walka z problemem głodu. Czyli innymi słowy, co bogaty wy.. dali to biedny zje.

Ludzie jedli i pili już różne rzeczy: zepsute jajka lub zapłodnione z kurczakiem w środku, bycze jądra, krew z mlekiem itp. Dlaczego by nie spróbować kału?
  • 0

#7

Connor.

    Kings Never Die

  • Postów: 1674
  • Tematów: 60
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego by nie spróbować kału?

Hm... może dlatego, że śmierdzi, odrzuca, obrzydza itd.? Takiego świństwa nie dotknął bym nawet wargami, a co dopiero zjeść. Jeżeli to jest jedzenie przyszłości, to już wolę jeść jaja mrówek, karaluchy, pająki i inne robaki. Muszę pooglądać Gryllsa.
  • 0



#8 Gość_Anka

Gość_Anka.
  • Tematów: 0

Napisano

Z reguły to gdyby nie ludzie, zapewne nie mielibyśmy takiego obrzydzenia do kału. Zapach jak zapach, kto wie jak smakuje? Ktoś powiedział "fuj" i wszyscy wokół się do tego dostosowali.
  • 0

#9

Ill.

    Nawigator

  • Postów: 1656
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego by nie spróbować kału?

Może dlatego, ze to jest materiał, który organizm uznał za śmieci, z którymi nie chce mieć do czynienia? To chyba oczywiste.

Z reguły to gdyby nie ludzie, zapewne nie mielibyśmy takiego obrzydzenia do kału. Zapach jak zapach, kto wie jak smakuje?

Obrzydzenie do kału bierze się też stąd, że to jest materiał, który organizmowi nie jest do niczego potrzebny. Ludzki (a w zasadzie każdy) organizm posiada taką sprytną zdolność, że smakuje mu to, czego mu akurat potrzeba. Skoro smakują nam pomidorki, to widocznie składniki odżywcze zawarte w pomidorkach są organizmowi potrzebne.Jakby nie były potrzebne, to by tak bardzo nie smakowały. Chyba każdy się z takim zjawiskiem spotkał.

Użytkownik Ill edytował ten post 18.06.2011 - 14:54

  • 2

#10

TTT.
  • Postów: 101
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano


Dlaczego by nie spróbować kału?

Hm... może dlatego, że śmierdzi, odrzuca, obrzydza itd.? Takiego świństwa nie dotknął bym nawet wargami, a co dopiero zjeść. Jeżeli to jest jedzenie przyszłości, to już wolę jeść jaja mrówek, karaluchy, pająki i inne robaki. Muszę pooglądać Gryllsa.


Zauważ, że w tekscie wyraźnie jest zaznaczone: "Sztuczne mięso wyprodukowane na bazie ludzkiego kału przeszło już pierwsze testy. Zdaniem degustatorów, smakuje ono jak wołowina."

Może dlatego, ze to jest materiał, który organizm uznał za śmieci, z którymi nie chce mieć do czynienia? To chyba oczywiste.


Myślisz, że wszystko to co zjesz jest trawione w 100%? Jak widać w tym co ludzie wydalają można znaleźć pokaźną dawkę białka i węglowodanów. Nie chodzi tutaj o to aby zajadać się ekstrementami, ale aby umieć z nich pozyskiwać potrzebne składniki.

Użytkownik TTT edytował ten post 18.06.2011 - 14:56

  • 0

#11

Ill.

    Nawigator

  • Postów: 1656
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdaniem degustatorów, smakuje ono jak wołowina.

Słowo klucz: "smakuje jak".
Może i smakuje jak wołowina, ale to nie jest wołowina, nie zawiera tego co wołowina i nigdy nią nie będzie. [...] podróba, można by rzec.

Myślisz, że wszystko to co zjesz jest trawione w 100%? Jak widać w tym co ludzie wydalają można znaleźć pokaźną dawkę białka i węglowodanów. Nie chodzi tutaj o to aby zajadać się ekstrementami, ale aby umieć z nich pozyskiwać potrzebne składniki.

Oczywiście, ze nie jest trawione. W końcu po coś zasiadam codziennie na "tronie" :P
Jednakże, to że są w odchodach niestrawione białka i węglowodany jeszcze nie znaczy, że organizm się pomylił. Widocznie ich nie chciał.

 Edycja: Kurczak

Dołączona grafika




  • 1

#12

TTT.
  • Postów: 101
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jednakże, to że są w odchodach niestrawione białka i węglowodany jeszcze nie znaczy, że organizm się pomylił. Widocznie ich nie chciał.


Dziś ich nie chciał, a może jutro będzie chciał?

Zapewne gdybyś mieszkał w kryzysowych regionach Afryki lub w przypadku światowego głodu i miał do wyboru albo zjeść tego "kotleta" lub umrzeć, również rzekłbyś "[...] podróba" i umarł z niedożywienia?

Produkt budzi oczywiste kontrowersje i nie stanie się hitem na światowych stołach ale dlaczego go z tego powodu przekreślać? Jest to trucizna?


 Edycja: Kurczak

Dołączona grafika


  • 0

#13

Akinci.
  • Postów: 318
  • Tematów: 32
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niech żrą sami.
  • 1

#14

Ill.

    Nawigator

  • Postów: 1656
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zapewne gdybyś mieszkał w kryzysowych regionach Afryki lub w przypadku światowego głodu i miał do wyboru albo zjeść tego "kotleta" lub umrzeć, również rzekłbyś "gówniana podróba" i umarł z niedożywienia?

Nie wiem, co bym zrobił. Nie żyję w Afryce i nie cierpię z głodu. Ty też nie wiesz na pewno co byś zrobił, więc nie rzucaj takimi tekstami.
Co do światowego głodu, to problem nie tkwi w braku jedzenia. To co jest teraz produkowane wystarczy, żeby wszystkich wyżywić, ale widać prościej jest żarcie wywalać na śmietnik.

Produkt budzi oczywiste kontrowersje i nie stanie się hitem na światowych stołach ale dlaczego go z tego powodu przekreślać? Jest to trucizna?

A czy ja go przekreśliłem? Stwierdziłem tylko, ze produkcja jedzenia z czegoś, co z natury rzeczy do jedzenia się nie nadaje do mnie nie przemawia :P
Jak chcą, to niech sobie produkują z czego tam sobie wymyślą, ale ja tego nie chcę.
  • 0

#15

Korowiow.
  • Postów: 41
  • Tematów: 6
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Recykling w pełnym tego słowa znaczeniu. Jako ciekawostkę można dodać, że jakiś czas temu były testy w których pozyskiwano wodę z moczu. Wszystkie szkodliwe substancję zostały usunięte. Tak samo jest w przypadku tego "mięsa". Chociaż taki produkt już nie szkodzi i nie smakuje "jak [...]" to problem stanowi ludzkie obrzydzenie. Dla mnie to ohyda, już bym raczej wolał jeść trawę i korę z drzewa i pić kompot z ziemniaków...


 Edycja: Kurczak

Dołączona grafika


  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych