Cytat
wg. Twojej teorii mamy dwa słońca na jednym rysunku
według mnie mamy dwa bóstwa solarne na jednym rysunku.
Cytat
Bóstwo solarne może być w naszej rozmowie interpretowane jako: uosobienie słońca (Twoja teoria), istoty ze słońca (moja teoria), więc nie chwytaj mnie za słowa.. My zajmujemy się genezą tych istot
A co to są istoty ze słońca? To istoty które na tym słońcu żyją (żyły?)
Cytat
Nie zaspokajało to ich wewnętrznego ego, ścigali się z kimś na ilość bogów, jakiś konkurs kto więcej?
Ależ oczywiście że się ścigali w myśl zasady "jeden bóg więcej nie zaszkodzi"
Bogowie byli pozyskiwani np. w czasie wypraw wojennych, w ten sposób właśnie pozyskano Izydę od egipcjan która w Grecjo czczona była pod postacią Selene Io czy Afrodyty. Podobnie wzięto sobie Kybele.
Cytat
Nie mówię że sobie go wyobrażano. Głowa np. sokoła mogła być tak nazywana ponieważ z tym im się kojarzył kształt głowy postaci itp. Dalsza część Twojego postu jest więc bezpodstawna, stąd nie odpowiadam na nią.
Tak zbytnio nie kapuje o co ci chodzi. Czyli widzieli jakąś postać (kosmitę) i nie umieli przedstawić jak wygląda jego głowa dlatego rysowali ją jako głowę konia czy psa? bez sensu. Bóstwa takie jak horus były uosobieniem czci oddawanej zwierzętom. Dlatego w początkach wierzeń grecy rysowali bóstwo w całości jako byka albo sowę a dopiero potem atrybut sowy był jedynie elementem dodanym do postaci (czyli wizerunek człowieka z sową na ramieniu)

Pierwsza