Paranormalne.pl: Sceptycznym okiem: Ufo w sztuce - Paranormalne.pl

Skocz do zawartości

• 13 strony +
  • Pierwsza
  • 11
  • 12
  • 13
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Sceptycznym okiem: Ufo w sztuce

#181 Użytkownik nie jest zalogowany   Wszystko 

• Grupa Użytkownik+
  • Postów 2140
  • Rejestracja 30.09.10
  • PłećMężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano 01.03.2012 - 17:35

Ja nic nie kombinuję

Cytat

wg. Twojej teorii mamy dwa słońca na jednym rysunku

według mnie mamy dwa bóstwa solarne na jednym rysunku.

Cytat

Bóstwo solarne może być w naszej rozmowie interpretowane jako: uosobienie słońca (Twoja teoria), istoty ze słońca (moja teoria), więc nie chwytaj mnie za słowa.. My zajmujemy się genezą tych istot

A co to są istoty ze słońca? To istoty które na tym słońcu żyją (żyły?)

Cytat

Nie zaspokajało to ich wewnętrznego ego, ścigali się z kimś na ilość bogów, jakiś konkurs kto więcej?

Ależ oczywiście że się ścigali w myśl zasady "jeden bóg więcej nie zaszkodzi"
Bogowie byli pozyskiwani np. w czasie wypraw wojennych, w ten sposób właśnie pozyskano Izydę od egipcjan która w Grecjo czczona była pod postacią Selene Io czy Afrodyty. Podobnie wzięto sobie Kybele.

Cytat

Nie mówię że sobie go wyobrażano. Głowa np. sokoła mogła być tak nazywana ponieważ z tym im się kojarzył kształt głowy postaci itp. Dalsza część Twojego postu jest więc bezpodstawna, stąd nie odpowiadam na nią.

Tak zbytnio nie kapuje o co ci chodzi. Czyli widzieli jakąś postać (kosmitę) i nie umieli przedstawić jak wygląda jego głowa dlatego rysowali ją jako głowę konia czy psa? bez sensu. Bóstwa takie jak horus były uosobieniem czci oddawanej zwierzętom. Dlatego w początkach wierzeń grecy rysowali bóstwo w całości jako byka albo sowę a dopiero potem atrybut sowy był jedynie elementem dodanym do postaci (czyli wizerunek człowieka z sową na ramieniu)
0

#182 Użytkownik nie jest zalogowany   pawki 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 214
  • Rejestracja 24.02.06
  • PłećMężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano 06.03.2012 - 05:35

Rozumiem, że w tym temacie nie kwestionujecie życia pozaziemskiego tylko dzieła malarskie, które mają nie przedstawiać ufo ?

Interpretować dzieła można na wiele sposobow. Moim zdanem to syzyfowa praca. Zwłaszcza, niektóre framenty - wygląda dla mnie to tak:

zobacz tutaj, mówią że to ufo ? popatrz dokładniej co widzisz ? - co widzę, ufo widzę.

Albo czy to aby napewno ufo ? Zobaczmy na obraz poniżej. Ehm.. inny obraz wytłumaczeniem wcześniejszego ?
0

• Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 06.02.12
  • PłećMężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano 09.03.2012 - 17:14

Skoro mamy bóstwa solarne... to czym jest wg. Ciebie bóstwo solarne? Czczonym słońcem czy bogiem związanym ze słońcem, pochodzącym od słońca? Nie czaje zupełnie.

Tak pozyskiwano bogów, dlatego nie bierzemy pod uwagę religii rzymskiej która to zerżnięta jest od greckiej, a grecka czerpie pełnymi garściami z egipskiej. Dochodzimy genezy tych tworów, odrzucając późniejszą ewolucję tych wierzeń dodaną przez człowieka. Stąd proszę Cie cały czas byś nie szachował 4 religiami na zmianę tylko zachował pewne normy czasowe. A bogów pozyskiwali nie by się ścigać tylko by łatwiej wprowadzać większą ilość wierzących przez zachowywanie bóstw, obyczajów itp...

I znowu mieszasz z Grekami na koniec postu, tłumacząc pod siebie inną religią itp Przecież to nawet nie jest system wierzeń oparty na bóstwach solarnych, bóstwo słońca helios był pod zeusem, to juz zupelnie inna bajka a chcesz porównywać...

Użytkownik broszatan edytował ten post 09.03.2012 - 17:20

0

Podziel się:

• 13 strony +
  • Pierwsza
  • 11
  • 12
  • 13