Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mięso z klonowanych zwierząt


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1

mario7.
  • Postów: 48
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Zapytamy Europejczyków o mięso z klonowanych zwierząt"

Chcąc uspokoić rodzące się kontrowersje, Komisja Europejska zapowiedziała, że zapyta Europejczyków o ich zdanie w sprawie żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt.


Ku zaniepokojeniu części zachodnich mediów, unijna Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA orzekła w piątek, że mięso ze sklonowanych świń czy też mleko pochodzące od sklonowanych krów można spożywać bez zagrożenia dla zdrowia.

To tylko wstępny raport - uspokajała na konferencji prasowej odpowiedzialna za sprawy zdrowia rzeczniczka KE Nina Papadulaki. Zapytamy Europejczyków, co myślą o klonowaniu, zanim sami wydamy naszą opinię w maju tego roku - dodała.

Wyjaśniła, że Europejczycy będą się mogli podzielić swoimi opiniami na ten temat za pośrednictwem Eurobarometru, czyli badania opinii publicznej w 27 krajach UE.

Czekamy teraz na ostateczny raport EFSA oraz komitetu etycznego. Mając w ręku wyniki Eurobarometru i wszystkie dane naukowe, zastanowimy się, jakie przedsięwziąć kroki - zapowiedziała Papadulaki.

Unijna agencja z siedzibą w Parmie orzekła w piątek, że "jest wysoce nieprawdopodobne, aby istniały jakiekolwiek różnice w zakresie bezpieczeństwa żywności między produktami pochodzącymi z klonów i ich potomstwa a zwierzętami wyhodowanymi w sposób tradycyjny". Po opublikowaniu, EFSA poddała tę swoją wstępną opinię pod konsultacje publiczne.

Eksperci EFSA dostrzegli, że klonowane zwierzęta są bardziej podatne na choroby i przedwczesne zgony niż "zwierzęta tradycyjne", ale podkreślili, że z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności nie ma tu żadnego zagrożenia - o ile chore sztuki są odpowiednio wcześnie eliminowane. To samo dotyczy chorych zwierząt w zwykłych hodowlach, więc z punktu widzenia zdrowia konsumenta żadnej różnicy nie ma - tłumaczą.

Opinię tę skrytykowali obrońcy środowiska, rolnicze związki zawodowe i niektóre organizacje konsumenckie, tym bardziej że połączono ją z trwającą dyskusją o zakazie wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO). Opinia publiczna w wielu europejskich krajach jest przeciwna tego rodzaju żywności.

Dyskusja, jaką opinia EFSA wywołała w poniedziałek w sali prasowej Komisji Europejskiej, zbiegła się z ogłoszeniem przez KE propozycji nowego rozporządzenia w sprawie zatwierdzania, kontrolowania oraz etykietowania nowych produktów spożywczych w UE. Żywność produkowana ze sklonowanych zwierząt podpadałaby pod te nowe przepisy.

KE proponuje łatwiejsze i szybsze procedury wprowadzania na rynek "innowacyjnej" żywności i technologii stosowanych w przemyśle spożywczym, zwiększając przede wszystkim uprawnienia EFSA. Obecnie wstępna ocena odbywa się na poziomie krajów członkowskich - według nowych przepisów zatwierdzenie odbywałoby się na wniosek KE, po pozytywnej opinii agencji, przez ekspertów krajów UE zebranych w unijnym komitecie ds. bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego. (mg)

Michał Kot
http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html
  • 0

#2

pazuzu.
  • Postów: 767
  • Tematów: 6
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

w sumie to nigdy sie nie zastanawialem na klonowaniem zwierzat w celach spozywczych
jednak jak chwilke sie nad tym zastanowic to czemu nie
wyobrazmy sobie ze zjedlismy wlasnie wspanialego kotleta i chcielibysmy jest takie czesciej
wystarczy sklonowac dawce kotleta i juz :)

nie mylic z zywnoscia modyfikowana genetycznie
  • 0

#3

Ejael.
  • Postów: 1261
  • Tematów: 56
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przecież to jest oczywiste że docelowo chodzi o modyfikowane genetycznie zwierzęta - w przeciwnym wypadku klonowanie jest nieuzasadnione ekonomicznie bo po co przeprowadzać drogą operację klonowania jeżeli to samo wychodzi naturalnie.
  • 0

#4

specyfik.
  • Postów: 159
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy produkt jest poprawiany genetycznie, czy klonowany, dla człowieka, który nie ma o tym pojęcia nie ma znaczenia. Smakuje tak samo i to się dla niego liczy.
  • 0

#5

vcore.
  • Postów: 833
  • Tematów: 26
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niemam nic przeciwko - takie mieso niczym sie nie rozni poprostu jest identyczne z tym co lezy obok w tej samej lodowce. W tym nie moze byc nic niebezpiecznego.

Chyba ze ktos udowodni iz ingerencja w genomy zwierzecia moze powodowac jakies grozne dla konsumenta zmiany w spozywanym miesie , to ze takie mieso jest niezdrowe to durny mit , tak samo jak jest z genetycznie modyfikowanymi warzywami czy owocami.

Nie sa nawet w najmniejszym stopniu grozne dla zdrowia , poniewaz niema tam zadnej chemii - sama natura jedynie poprawiona przez czlowieka :)

Użytkownik vCore edytował ten post 14.01.2008 - 22:13

  • 0

#6

Chessman.
  • Postów: 1031
  • Tematów: 11
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie, nie tylko smak się liczy. Nikt nie ma pojęcia jaki wpływ może mieć modyfikowanie genetyczne żywności. Ludzie się na to rzucili nie zważając na długofalowe skutki. Już od jakiegoś czasu pojawiają się np raporty, że modyfikowana soja jest szkodliwa dla zdrowia, a to dopiero początek. Nikt nie przewidzi jakie to może mieć skutki, więc się pytam czy warto ryzykować?
  • 0

#7

BENDER.
  • Postów: 166
  • Tematów: 18
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chętnie skonsumował bym genetycznie zmodyfikowany schabik :D

Użytkownik BENDER edytował ten post 14.01.2008 - 22:20

  • 0

#8

specyfik.
  • Postów: 159
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nikt nikomu nie karze spożywać takich produktów. Przepisy nakazują drukować wszelkie środki i ingerencje w dany produkt, więc to raczej kwestia wybóru, lub nieznajomości tego, co się je. ( smacznych chipsów :D )
  • 0

#9

apo5.
  • Postów: 773
  • Tematów: 3
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chętnie skonsumował bym genetycznie zmodyfikowany schabik :D


Daleko masz do maca albo kfc? Tam masz modyfikowane żarcie aż nad to - dobrze że nie świeci. Co nie znaczy że nie jest pyszne :D
  • 0

#10

specyfik.
  • Postów: 159
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O owych Mac'ach nie jesm od 13 roku życia. Na złe mi to nie wychodzi. W byle budce za rogiem widzę ( mniej więcej ) co mi wsadza do buły. W Mac'ach mogę się jedynie domyśleć z czego jest kotlet.
  • 0

#11

metody11.
  • Postów: 317
  • Tematów: 3
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ma znaczenie i to wielkie by człowiek niczego nie ulepszał, bo zawsze źle na tym wychodzi. Dam proste przykłady dla starszego pokolenia forumowiczów. Dawniej jak zabiło się świnię i zrobiło wyroby zachowywały smak i świeżość bardzo długo, nawet taki salceson wisiał na haku i się nie psuł, szynka miała specyficzny wygląd, smalcem zwykłym można było smarować chleb i ogórek kiszony. Od kiedy zaczęto produkować różnego rodzaju zmodyfikowane pasze, zaczęły się dziwne choroby zwierząt. Żywność nie tylko nie ma smaku, ale przechowywanie jej stało się nie możliwe, występowały różne kolory i znowu przyszli z pomocą ci sami, tak ją nafaszerowali, że może leżeć na słońcu i jest piękna i się nie zaśmierdzi, a dla czego?, Czyżby była naturalna. Zajdźcie do pierwszej lepszej fermy i zobaczcie, zwierząt się nie hoduje tylko produkuje. Jak nie chcą jeść to dodaje się walory smakowe nawet narkotyki, o których nikt nie wie, to wszystko powoduje głód obojętnie, czego i tak samo postępuje się z ludźmi? To od nas zależy, co jemy, mimo że serwują nam coraz smaczniejsze potrawy byśmy jak najwięcej kupowali, a czynniki następstw tylko napędzają dochody dla następnych przedsiębiorstw, łącznie z zakładem pogrzebowym. Jak smakują i pachną rośliny, posłużę się jako przykładem kapustą, każda pani, która kupiła z importu gotując zasmrodziła cały dom, teraz mamy rodzime. Smacznego.
  • 0

#12

iniside.
  • Postów: 541
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ma znaczenie i to wielkie by człowiek niczego nie ulepszał, bo zawsze źle na tym wychodzi.

Najlepiej wrocmy do jaskin i ganiajmy za soba z maczugami.

Co nie znaczy że nie jest pyszne biggrin3.gif

Ma wade. Cena jest odwrotnie proporcjonalna do ilosci. :P .

Użytkownik iniside edytował ten post 15.01.2008 - 14:38

  • 0

#13

Chessman.
  • Postów: 1031
  • Tematów: 11
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"Najlepiej wrocmy do jaskin i ganiajmy za soba z maczugami." Toś tym dowalił. Modyfikowanie natury wychodzi i będzie wychodzić człowiekowi na złe. Są rzeczy których nie trzeba, a wręcz nie powinno się ulepszać.

Użytkownik Chessman edytował ten post 15.01.2008 - 16:13

  • 0

#14

specyfik.
  • Postów: 159
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tego się nie dowiemy, dopóki tego nie zrobimy.
  • 0

#15

iniside.
  • Postów: 541
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Najlepiej wrocmy do jaskin i ganiajmy za soba z maczugami." Toś tym dowalił. Modyfikowanie natury wychodzi i będzie wychodzić człowiekowi na złe. Są rzeczy których nie trzeba, a wręcz nie powinno się ulepszać.

Czlowiek jest od tego zeby wladac swiatem, a nie zeby swiat wladal czlowiekiem. Bez eksperymentow, nigdy tego nie osiagniemy. A jesli nas szlag trafi to trudno. Wazne, zeby probowac.
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych